meer info over peulvruchten

Peulvruchten worden al eeuwenlang door de mensen gegeten. Al in de bijbel is te lezen hoe een bord rode linzensoep Ezau overhaalt om z'n eerstgeboorterecht te verkopen aan Jacob. Peulvruchten stonden bijna dagelijks op het menu van onze voorouders. Erwten, bonen en kapucijners konden zich in het Nederlandse klimaat goed ontwikkelen en ze waren gedroogd lang houdbaar. Vooral in de tijd voor de introductie van de aardappel werd er in ons land niet veel anders gegeten dan peulvruchten en dan met name bruine bonen en erwten. Peulvruchten zijn de rijp geoogste en gedroogde zaden van peulgewassen. Voorbeelden zijn onder andere bruine en witte bonen, erwten, kapucijners, linzen, rode nierbonen, adzukibonen, katjang idjoebonen en kikkererwten. Peulvruchten zijn rijk aan plantaardige eiwitten, koolhydraten, ijzer, vitaminen en niet te vergeten voedingsvezel! Ze kunnen het vlees in de maaltijd vervangen en worden dan ook veel gebruikt in de vegetarische keuken. Maar ook als u een dagje vleesloos wilt eten zijn peulvruchten een goed alternatief. Het gedroogde peulvruchtenassortiment is enorm uitgebreid. Daarnaast zijn er tegenwoordig steeds meer soorten in blik of pot verkrijgbaar. Met andere woorden: kiest u voor de snelle keuken dan hebt u de keuze uit diverse formaten blikken en potten met peulvruchten. Even opwarmen of verwarmen samen met andere ingrediënten en klaar is Kees!

 

Nu een opsomming van een aantal peulvruchten:

Adzukibonen, kleine donkerrode bonen, die oorspronkelijk uit Azië afkomstig zijn. Na het koken hebben deze bonen een wat zoete smaak. Adzukibonen laat men soms ook ontkiemen.

Bruine bonen, deze worden wat de smaak betreft, meer gewaardeerd dan witte bonen. Ze zijn geschikt om er soep en andere heerlijke gerechten van te bereiden. Oud-Hollandse gerechten met bruine bonen zijn onder andere bruine bonen met spek en stroop en bruine bonen met spek, gebakken uien en aardappelen. Bruine bonen komen oorspronkelijk uit onder andere het Middellandse Zeegebied.

Flageolets, kleine, lange iets gekromde lichtgroene bonen. De bonen komen oorspronkelijk uit Zuid-Europa. Flageolets zijn gedroogd en in blik verkrijgbaar. De bonen vormen een onderdeel van "groentemacédoine" wat u in blik en pot kunt kopen. Flageolets zijn lekker bij vleesgerechten, maar ze smaken ook prima in salades.

Grauwe erwten, worden ook wel rozijnerwten genoemd. De vorm doet denken aan die van kapucijners, maar de kleur is iets roder. Oorspronkelijk komen de erwten uit het Middellandse Zeegebied. Grauwe erwten worden vooral verwerkt in winterkost met bijvoorbeeld uitgebakken spek en stroopsaus.

Groene erwten, komen waarschijnlijk uit het Middellandse Zeegebied. Er bestaat ook een gele variant. De Schokker is een groene erwtvariëteit met een kantige vorm. Spliterwten zijn gespleten groene erwten zonder schil. Spliterwten hoeven niet geweekt te worden en ze zijn sneller gaar. Tijdens het koken vallen spliterwten uiteen, waardoor ze geschikt zijn om er soep en puree van te maken. Er zijn ook gele spliterwten, ook wel "pesis" genoemd. Ze hebben dezelfde eigenschappen als groene erwten.

Kapucijners, komen oorspronkelijk uit Turkije. De hoekige licht- tot donkerbruine erwten worden in ons land veel gegeten. Kapucijners worden meestal geserveerd met gebakken spek, gebakken uien en aardappelen of rijst. Ze zijn ook lekker met zilveruitjes, augurkjes, gebakken aardappelen en vruchten.

Katjang idjoe, kleine olijfgroene bonen oorspronkelijk afkomstig uit China, worden ook wel mungbonen genoemd. Wanneer we de boontjes laten ontkiemen ontstaat de kiemgroente taugé. Taugé wordt verwerkt in rauwkostsalades en in Indonesische en Chinese gerechten. Van katjang idjoe kunt u heerlijke soep bereiden.

Kievitsbonen, lijken qua vorm op bruine bonen. De kleur is beige met bruinrode vlekken. Tijdens het koken worden de bonen egaal bruin van kleur. Kievitsbonen komen waarschijnlijk uit het Middellandse Zeegebied. Het gebruik en de bereiding kunt u vergelijken met die van bruine bonen.

Kikkererwten, lijken door hun onregelmatige vorm en lichtgeelbruine kleur op gepelde hazelnoten. Oorspronkelijk komen de erwten uit Azië. Kikkererwten komen we in recepten ook tegen onder andere namen zoals kekers, chick peas, Spaanse erwten en garbanzo's. In de Zuid-Europese en Aziatische keuken wordt deze erwt verwerkt in soepen en stoofschotels.

Limabonen zijn platte, grote, witte bonen. Oorspronkelijk komen deze bonen uit Zuid-Amerika. Limabonen zijn lekker met bijvoorbeeld gekruid vlees, tomaten en ui.

Linzen hebben een platte discusachtige vorm. Ze variëren in grootte en kleur, die bruin, geel, rood en groen kan zijn. Linzen komen oorspronkelijk uit Azië en Zuid-Europa. Ze worden veel gebruikt in de Indiase, Turkse en Marokkaanse keuken.

Rode nierbonen zijn niervormig en roodbruin van kleur. Na het koken hebben ze een zoetige smaak. Rode nierbonen komen oorspronkelijk uit Noord- en Midden-Amerika. Vooral in de keuken van het "Wilde Westen" zijn deze bonen populair.

Sojabonen hebben een ovale tot ronde vorm. De kleur is meestal crèmewit, maar er zijn ook rode, groene en zwarte variëteiten. Uit sojabonen worden veel producten bereid zoals sojasaus, sojaolie, sojamelk, tahoe en tempeh. De bonen komen oorspronkelijk uit Azië.

Witte bonen, De structuur van witte bonen is vaster dan die van bruine bonen. De vorm kan niervormig, rond of plat zijn. oorspronkelijk komen witte bonen onder meer uit Noord- en Zuid-Amerika. Van witte bonen worden veel stoofschotels bereid met schapen-, lams- of varkensvlees.

Zwarte nierbonen komen oorspronkelijk uit Midden- en Zuid-Amerika De glimmende zwarte bonen worden wel in plaats van kleine bruine bonen gebruikt. Zwarte nierbonen zijn lekker in eenpansgerechten met ui, knoflook, tomaat en maïskorrels